Choď na obsah Choď na menu
 


Pravidlá basketbalu

Hracia plocha a čas

Hracia plocha má tvar obdĺžnika, ktorý má dĺžku 28 m a šírku 15 m.

Koše sa nachádzajú na oboch stranách hracej plochy. Každý je upevnený na doske (z dreva alebo plexiskla) hrubej 3 cm. Skladá sa z obruče a sieťky, pričom obruč je 3, 05 m nad povrchom hracej plochy.Kôš platí vtedy, keď lopta prešla zhora nadol.

Lopta musí byť guľatá ;-) a vyrobená z kože, umy alebo z plastického materiálu. Jej hmotnosť musí byť 567 – 650 g pri obvode 75 – 78 cm.

Veľkosť lopty je prispôsobená vekovým kategóriám hráčov... Minibasketbal sa hráva s l optou č. 5, ktorá váži 450 – 500 g. Lopta na baby basketbal je najmenšia. Váži len 300 g a má priemer 20 cm. Dievčatá hrajú s loptou č. 6 alebo č. 7, záleží to od výberu národnej federácie.

Hrací čas

Oficiálne zápasy sa hrajú na štyri štvrtiny po 10 minút čistého hracieho času. (Čistý hrací čas znamená, že vždy keď rozhodca preruší hru, zastaví časomerač stopky.)

Medzi prvou a druhou štvrtinou a medzi treťou a štvrtou štvrtinou je prestávka 2 minúty. Medzi druhou a treťou štvrtinou je prestávka 15 minút. Pred každým predĺžením hry (ktoré trvá 5 minút) je takisto prestávka 2 minúty. Profesionáli v americkej NBA hrajú basketbal tiež na štyri štvrtiny, ale každá trvá 12 minút.

Pravidlo 8 sekúnd

Ak družstvo získa loptu na vlastnej zadnej polovici hracej plochy, musí ju do 8 sekúnd dostať do svojej prednej polovice hracej plochy. Ak je lopta v prednej polovici hracej plochy, nesmie ju družstvo vrátiť do vlastnej zadnej polovice. Porušenie tohto pravidla je priestupok

tu na vlastnej zadnej polovici hracej plochy, musí ju do 8 sekúnd dostať

Pravidlo 5 sekúnd

Tesne bránený útočník, ktorý má loptu, musí ju do 5 sekúnd prihrať, hodiť na kôš, alebo začať driblovať. Ak tak neurobí, družstvo loptu stráca.

Pravidlo 3 sekúnd

Hráč nesmie zostať dlhšie ako 3 sekundy vsúperovom vymedzenom území, pokiaľ má jeho družstvo loptu pod kontrolou.

Pravidlo 24 sekúnd

Družstvo, ktoré získalo loptu, ju musí hodiť na súperov kôš do 24 sekúnd. Ak tak neurobí, loptu stratí.